U bent hier: Home / Over ons

Over ons

Welkomstwoord van de voorzitter

 Graag verwelkom ik jullie in het Departement Materiaalkunde (MTM). Binnen de Faculteit Ingenieurswetenschappen is MTM verantwoordelijk voor het onderwijs, het onderzoek en de dienstverlening in het domein van de materialen.

Het Departement MTM verzorgt de opleiding tot bachelor en master in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde en een internationale master in materials engineering. Jaarlijks behalen zo’n 30-tal studenten het masterdiploma. De docenten van MTM verzorgen ook cursussen in andere faculteiten en zijn betrokken bij de organisatie van andere masteropleidingen zoals de master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie en de master nanowetenschappen en nanotechnologie. Op onze website vinden jullie uitgebreide informatie over het onderwijsaanbod van MTM. Een andere belangrijke opdracht van onze professoren is tevens het begeleiden van doctoraten en het verzorgen van de doctoraatsopleiding. Deze opdracht is sterk verweven met het onderzoek in MTM.

De onderzoeksactiviteiten zijn ondergebracht in drie afdelingen SCALINT (Structural Composites and Alloys, Integrity and Non-destructive Testing), SIEM (Surface and Interface Engineered Materials) en SeMPeR (Sustainable Metals Processing and Recycling).

De nieuwe materialen en materiaalproductie- en materiaaltransformatieprocessen die wij ontwikkelen dragen bij tot de technologieën en toepassingen van morgen. Voorbeelden hiervan zijn het werk over nieuwe of verbeterde recyclageprocessen, biodegradeerbare composieten, nieuwe legeringen ter vervanging van loodhoudende componenten, materialen voor lithiumbatterijen, sensoren op basis van functionele materialen, botscaffolds, keramische gradiënt materialen, ultrasterke staalsoorten, … 

De onderzoeksactiviteiten van het Departement MTM worden financieel ondersteund door de Universiteit en de Vlaamse, Belgische en Europese overheden, alsmede door talrijke industriële partners.

Voor dit alles beschikt MTM over een staf van bijna 200 personeelsleden. De inzet van al deze medewerkers maakt talrijke technische realisaties en belangrijke onderzoeksresultaten op internationaal niveau mogelijk. Wij zijn dan ook fier jullie hierover te kunnen informeren via onze website.

prof. dr. ir. Martine Wevers
Departementsvoorzitter

Over het departement MTM 

De opdracht van MTM is onderwijs verzorgen, onderzoek doen in het domein van de materiaalkunde en haar industriële toepassingen, en diensten verlenen.

 

Top